14
June
Win vrijkaarten door je ervaring te delen


Win 2 vrijkaarten voor het Openluchtmuseum door je ervaring over De Tien van 2012 te delen.

De Tien van 2012 zijn bekend. We zijn benieuwd naar jouw verhalen en ervaringen bij de voorwerpen die uitgekozen zijn, zoals de wegenkaart. Laat je opmerking achter bij een van de voorwerpen.

Onder alle inzenders worden 5 x 2 vrijkaarten verloot. De winnaars worden hier op maandag 18 juni bekendgemaakt. De winnaars krijgen via de e-mail bericht.

>> Ga naar de voorwerpen en laat je opmerking achter

> Lees verder
01
June
De Tien van 2012 zijn bekend!


In april vroeg het Nederlands Openluchtmuseum het Nederlands publiek om voorwerpen van nu te nomineren voor de museumcollectie van later. Een museumjury maakte een selectie van 50 voorwerpen en het publiek bracht zijn stem uit. Vannacht werden de stemmen geteld. Huissleutels, waveboard, gourmetstel, spaarlamp, wasknijper, spellinggids vd Nederlandse taal, Foto, koffiezetapparaat de CD 21 van Adele en de wegenkaart verwerven een plaats in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. In totaal is er bijna 4000 keer gestemd.

> Lees verder
18
May
Broodtrommel


Directeur met koelbox?

Ooit een directeur of architect met een koelbox op zijn werk zien komen? Precies, elke maatschappelijke laag heeft zijn eigen broodtrommel. Bouwvakkers hebben  een koelbox, een thermoskan koffie en een petfles Pepsie en gaan schaften, minder gespierde stervelingen zoals ik hebben een bescheiden broodtrommel of zakje boterhammen en nemen pauze. En boven een bepaalde salarisschaal blijft het brood thuis en gaan we lunchen. Er is dus een omgekeerd evenredige relatie tussen de grootte van de broodtrommel en de hoogte van het inkomen; hoe hoger het inkomen, hoe kleiner de broodtrommel. Toch is de broodtrommel ook onder beter gesitueerden sinds 2009 weer in opmars. We kopen steeds minder in de bedrijfskantine, waarschijnlijk in verband met de crisis.> Lees verder
14
May
Gras maaien


Een grasmaaimachine is HEEL gevaarlijk! Dat werd mij tenminste ingepeperd toen ik een jaar of vier was. Niets liever wilde ik, dan mijn vader helpen bij het maaien van het gras. Ik vond dat wel stoer. Maar hij zag vooral die scherpe bladen ronddraaien en wilde daar geen kinderhandjes bij in de buurt hebben. Jaren later verhuisde ik naar een klein appartement, met een minituin en een gazon op postzegelformaat, en was ik erg trots op mijn eerste eigen grasmaaier. Tweedehands, van loodzwaar roestig staal, maar wel helemaal echt. Toen begreep ik pas wat een zwaar werk het is. Zeker als er niet zo’n handige bak achter hangt en je dus ook nog het gemaaide gras bij elkaar moet harken.

> Lees verder
04
May
Wordt het hoepelen of hoelahoepen?


Het is bijna zomer en dan komen de kriebels weer om het winterse vet weg te werken. De advertenties om je daarbij op weg te helpen, vliegen je om de oren. Als trouwe sportschoolbezoeker spreek ik mijn begeleider Maarten aan wat ik nog extra zou kunnen doen naast fietsen, steppen, de cross trainer en eens in de week de schuine buikspieren om de taille aan te pakken daar waar het meest de winter zichtbaar zijn sporen heeft achtergelaten.

Hoelahoepen voor een slanke taille
Tja, er zijn apparaten voor maar die zijn weer niet zo lekker voor mijn nek en schouders die ik liever spaar om mijn dagelijks werk te kunnen uitvoeren achter de computer. Al rustig peddelend werk ik een interval training op de fiets af en bedenk mij ineens dat ik als ca 8-jarige mij te pletter heb gehoelahoept naast het elastieken wat toen ook helemaal hot was. Volgens mij had ik toen een taille waar menig fotomodel nu jaloers op zou zijn.

> Lees verder