Waarom vraagt het Openluchtmuseum mee te denken over de collectie?

Het Openluchtmuseum is een museum dat klompen uit Marken bewaarde, in een tijd dat iedereen nog klompen droeg. Dat bedsteden herbouwde, toen we daar nog gewoon in sliepen. Het zijn de alledaagse dingen die we zo gewoon vinden dat we ze vergeten vast te leggen. Gelukkig heeft het Nederlands Openluchtmuseum goed opgelet. Wij hebben de afgelopen 100 jaar het dagelijks leven in Nederland met succes weten vast te leggen. 
Om te bepalen wat vandaag de dag belangrijk is om te bewaren voor later vragen we graag ons publiek mee te denken. Want wie weet nu beter wat vandaag de dag wordt gebruikt en wat bepalend is in jouw leven, dat ben jij zelf! Het Openluchtmuseum gaat over jou en jouw geschiedenis en met jouw bijdrage kunnen we dat ook nog doen in 2112.

Tot wanneer kan ik mijn voorwerp en verhaal nomineren?

Van 24 april tot en met 20 mei kun je een voorwerp voor de Tien van 2012 inzenden.

Vanaf wanneer kan ik stemmen op ingezonden voorwerpen en verhalen?

Van 23 mei tot en met 31 mei kun je stemmen op de voorwerpen die volgens jou moeten worden opgenomen.

Wanneer is de uitslag bekend?

Op 1 juni worden de Tien van 2012 bekend gemaakt.

Hoe kan ik mijn ingezonden voorwerp delen op social media?

Na goedkeuring van jouw nominatie ontvang je een link naar jouw persoonlijke versie van de Tien van 2012 film. Deze link kun je delen met je vrienden, zodat ze weten welk voorwerp jij hebt genomineerd.

Op de pagina alle voorwerpen wordt ook jouw voorwerp getoond  Vanaf deze pagina kun je jouw voorwerp delen.

Waarom moet ik mijn voorwerp afstaan?

Het Nederlands Openluchtmuseum verzamelt voorwerpen met een persoonlijk verhaal. Wij vinden het geweldig om jouw voorwerp op te nemen in onze collectie. Zo kan iedereen die het museum nu en over 5, 20 of zelfs 100 jaar bezoekt, zien dat wij echte, gebruikte voorwerpen tentoonstellen. Jouw voorwerp, met jouw verhaal wordt vereeuwigd. Het is dus de bedoeling dat jouw eigen, winnende voorwerp wordt afgestaan aan het Nederlands Openluchtmuseum. Wil je jouw voorwerp eerst zelf nog een tijdje gebruiken? Of vind je jouw voorwerp te kostbaar om af te staan? Dan zoeken we samen naar een oplossing. Bijvoorbeeld dat we tijdelijk een plaatsvervangend voorwerp tentoonstellen.

Vanaf wanneer zijn de Tien van 2012 te zien in het museum?

De Tien van 2012 zijn een jaar lang tentoongesteld in het museumpark. Daarna is de collectie opgeborgen in ons gesloten depot. Hier worden ze volgens museale richtlijnen bewaard voor een, eventueel in ander verband, nieuwe tentoonstelling in het Openluchtmuseum.

Wanneer is mijn genomineerde voorwerp zichtbaar op de website?

Een aantal keer per dag wordt er gekeken of de genomineerde voorwerpen aan de voorwaarden voldoen en worden ze geplaatst op de website. Na goedkeuring van jouw nominatie ontvang je een link via de e-mail naar jouw persoonlijke versie van de Tien van 2012 film.

Hoeveel voorwerpen mag ik nomineren?

Je mag 1 voorwerp nomineren. Nomineer het voorwerp dat kenmerkend is voor jouw dagelijks leven in 2012.

Wat als ik een voorwerp wil nomineren dat al ingezonden is?

Dan kun je toch het voorwerp nomineren. Het Openluchtmuseum vertelt ook de verhalen achter de voorwerpen. Heb jij een origineel, bijzonder of grappig verhaal bij het voorwerp dat jij wilt nomineren? En wordt jouw voorwerp uitgekozen door de jury? Dan kan jouw verhaal het verschil maken met dezelfde voorwerpen in de juryronde.

Hoe maak ik de meeste kans om een van de Tien van 2012 te worden?

Zorg dat je voldoet aan de criteria, want deze hanteert de jury bij de selectie van de 50 genomineerden. Is jouw voorwerp genomineerd? Dan kun vanaf 23 mei al je vrienden en familie oproepen om op jouw te stemmen.

Ik heb geen e-mail ontvangen met daarin de link naar mijn eigen film

Het kan zijn dat jouw voorwerp nog niet goedgekeurd is. Een aantal keer per dag wordt er gekeken of de genomineerde voorwerpen aan de voorwaarden voldoen en worden ze geplaatst op de website. Na goedkeuring van jouw nominatie ontvang je een link via de e-mail naar jouw persoonlijke versie van de Tien van 2012 film.

Daarnaast is het mogelijk dat de e-mail in je spambox (ongewenste mail) terecht is gekomen. Om dit te voorkomen kun je het e-mailadres detienvan2012@openluchtmuseum.nl toevoegen aan de lijst met veilige afzenders.